Din påmelding

Du har ingen produkter i handlekurven.

Hvor og hvordan søke jobb?

Hvor kan jeg søke jobb offshore?

Det finnes en rekke selskaper du kan søke jobb hos. Se oversikt over selskaper innen boring, forpleining, ISO og båt jobboffshore.no. Se også oversikten over OLFs medlemsbedrifter, og følg også med på finn.no, NAV, bemanningsbyråer og andre portaler med ledige stillinger.

Hvordan øke sjansen for å få jobb offshore?

Drømmer du om en jobb offshore, har du kanskje fått høre at den enkleste måten å få seg jobb på, er dersom du allerede har offshoreerfaring. Det kan virke håpløst, men det er det ikke. Det er flere veier inn, og husk at de fleste som er ansatt offshore i dag, har tidligere vært i din posisjon. Her er noen nyttige tips til deg som skal søke jobb offshore.

Vit hva du begir deg ut på

Husk at selv om det kan være gunstig med mye fritid, er det også mye reise, tid borte fra hjemmet, og lange, harde arbeidsdager i all slags vær og forhold. Du bør på forhånd ha tenkt gjennom om dette er en type jobb du kan tenke deg. Vær også klar over at mange av yrkene innebærer en viss risiko, og at det er en av grunnene til at du får bedre betalt. Er du forberedt og klar for alt dette, er det bare å sette i gang med jobbsøkingen.

Skaff deg relevant erfaring

Erfaring teller mye offshore, og de fleste vil kreve at du har relevant erfaring fra samme type arbeid. Den erfaringen kan du skaffe deg på land. Ønsker du for eksempel å jobbe som kranfører begynn med å søke deg en slik jobb på land. En del selskap som driver med oljerelatert industri, driver både offshore og landbasert. Får du deg jobb i et slikt selskap på land, kan det være gode sjanser for at du får muligheten til å dra ut etter hvert. Vær obs på at du da ofte må ta til takke med en stilling som er hakket under den du har hatt på land. Noen ganger kan det være enklere å få seg jobb på båt enn på plattform, slik at det kan være en mulig vei å gå.

Begynn på bunnen

De fleste som jobber i høyere stillinger offshore, har begynt på bunnen, som for eksempel dekksarbeider eller vedlikeholdsarbeider. For å komme i gang med en jobb offshore, er det viktig å være villig til å ta hva enn du blir tilbudt. Det er kanskje ikke de festligste arbeidsoppgavene, men det vil gi deg en fot innenfor døra. Deretter har du muligheten til å jobbe deg oppover eller til en annen mer relevant jobb. Mange starter offshorekarrieren som ringevikar, og da er det viktig at du er fleksibel og kan stille opp på kort varsel.

Ta kursene du trenger på forhånd

Hvis du vet hva slags jobb du ønsker, er det lett å finne ut hvilke kurs du trenger. Har du kursene i boks når du søker, er du med ett en langt mer attraktiv jobbsøker. Ofte trenger arbeidsgiver noen som kan begynne med én gang, og da har de gjerne ikke tid til å vente på at du først skal skaffe deg kursene. Uansett hva du skal jobbe med, vil du trenge et sikkerhetskurs: GSK om du vil jobbe på plattform, IMO50 (tidligere IMO60) om du vil jobbe på båt, så det kan være et naturlig sted å begynne. Ta også en titt i vår offshore yrkesguide for å se hva de ulike yrkene krever av kurs, utdanning og erfaring.

CV, søknad og referanser

En ryddig CV viser at du har orden i sakene. Sørg for å fremheve relevant erfaring slik at de som skal lese gjennom lett kan se hva du har å skilte med. Husk at mange av selskapene mottar et stort antall søknader hver uke, og at de vil sette pris på oversiktlige og gode oppsett både når det gjelder CV og søknad. Få gjerne noen andre til å lese gjennom det du har skrevet før du sender det av gårde. Gode referanser er også viktig, så skriv opp mennesker du har jobbet for/sammen med, som kan gå god for deg. Husk å spørre dem om det er greit først.

Benytt deg av kontakter

Mange har fått jobb gjennom kontakter, så kjenner du noen som jobber offshore, kan det være en mulig vei inn. Be dem om å presentere deg for noen litt høyere oppe i systemet, eller til å anbefale deg til en stilling. Du må selv bevise hva du er god for i CV, søknad og intervju, men ofte kan bekjente være gode døråpnere.

Vær en lagperson

De fleste stillingsutlysninger vil be om en person med gode samarbeidsevner og som liker å jobbe i team. Ofte ønsker de folk som også er flinke til å jobbe selvstendig. Stemmer det for deg, sørg for å få det frem i søknad og intervju, gjerne ved å vise til tidligere arbeidserfaring hvor du har jobbet på den måten.

Forbered deg til jobbintervjuet

Jobbintervjuet for en stilling offshore er ikke ulikt andre jobbintervjuer. Øv deg på å svare på vanlige intervjuspørsmål og vis at du kan kommunisere godt, det vil telle positivt.

Smør deg med tålmodighet

De færreste får jobb med én gang, så vær forberedt på at det kan ta tid og at du kanskje må søke et stort antall stillinger før du får napp. Vær da tålmodig, og husk at de aller fleste som jobber offshore i dag, en gang har vært der du er nå.