icon-left
Tilbake til Yrkesguide
Yrkesguide

Kranfører/kranoperatør

Som kranfører jobber du med løfteoperasjoner, arbeid på dekket og vedlikehold av kranene. Alt som ikke kan løftes manuelt til og fra supplybåtene blir løftet av kraner. Å styre operasjoner på dypt vann eller ved store høyder, og ofte under ekstreme forhold, er en del av hverdagen.

Operasjoner med kran er tilknyttet en viss risiko, og sikkerheten er alltid i fokus. Som kranfører har du det overordnede ansvaret for at arbeidet blir utført på en trygg og forsvarlig måte, og du samarbeider tett med flaggmann og båtfører, og kommuniserer med mannskapet på dekk med hjelp av headset. På grunn av sikkerheten må utstyret alltid være i topp stand. I praksis betyr det grundig overhaling hver 14. dag, men også at du som kranfører tar daglig ettersyn.

Typiske arbeidsoppgaver for en offshore kranfører:

  • Operere og overvåke kraner og utstyr
  • Operere og overvåke maskineri som åpner og lukker vippebroer
  • Daglig ettersyn med kranene

Personlige egenskaper

For å jobbe som kranfører offshore bør du være komfortabel med å jobbe i høyden, og du bør ha både godt syn, god hørsel og generelt god helse. Du må være tålmodig, ha sinnsro, være praktisk anlagt og like varierte og selvstendige arbeidsoppgaver. Du må kunne ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Fordi det ofte er høyt tempo, må du ha evnen til å konsentrere deg og jobbe effektivt og nøyaktig. Lederegenskaper er også en fordel.

Videre utdanning og karrieremuligheter

Flere velger å bygge på utdannelsen med teknisk fagskole eller ingeniørutdannelse, og maskin, bygg og anlegg er naturlige fagretninger å velge. Fullført fagskole gir kompetanse på mellomledernivå.

Dette trenger du:

Legg relevante kurs i handlevogn

Annen relevant utdanning/erfaring

Legg relevante kurs i handlevogn

Andre krav

Du må ha godkjent offshore helseattest og i tillegg være fysisk egnet til beredskapsoppgaver.