Turnus og livet offshore

Hvordan er turnusen offshore?

Når du jobber offshore, jobber du turnus, også kalt rotasjon/schedule. Det vanlige er at du arbeider 2–4 eller 2–3, det vil si to uker ute på jobb, deretter tre eller fire uker hjemme. På plattform regnes det som går over to uker som overtid. Når du er på jobb, jobber du lange dager på 12–16 timer. På båt er turnusen ofte lengre og går gjerne opp i opp med like lang tid av som på, som for eksempel fire uker jobb og fire uker fri. Turnusen varierer avhengig av hvilken jobb du gjør og hvilket selskap du jobber for.

Hvordan er livet offshore?

For å lykkes med å søke og å jobbe offshore, må du være villig til å satse mer enn gjennomsnittet. En offshorejobb krever at du er lenge borte fra hjemmet og at du jobber lange dager og harde timer. Du skal ikke hjem etter arbeidstid, her skal du også leve og bo i X antall uker. At offshoreyrker har høy turnover, skyldes i mange tilfeller folk som slutter fordi de ikke klarer å tilpasse seg livsstilen, de synes ikke at den passer dem, eller de ikke blir der lenge nok til å rekke å bli vant med den. Offshorearbeid er ikke for alle, men blant de mange som tilpasser seg og som liker den måten å leve og arbeide på, sier de fleste at de ikke kunne tenke seg en annen type jobb.

Første møte med riggen

Når du først ankommer riggen får du utdelt vernestøvler, hjelm, vernebriller og kjeledress. Du får omvisning rundt på hele installasjonen, hvor alt av alarmer, øvelser og samlingspunkt med mer, blir vist og forklart. Arbeidet på offshoreinstallasjoner opererer 24 timer i døgnet, så noen vil alltids jobbe nattskiftet. I noen yrker arbeider du en kombinasjon av dag og natt, for eksempel en uke på dag og en uke på natt. Rommet du vil bo på er ofte både pent og komfortabelt, og blir rengjort daglig av forpleiningspersonell. Egen satellitt-TV, tilgang til internett og mulighet til å ringe gratis hjem, er også vanlig.

Maten offshore

I de få timene offshorearbeiderne er våkne uten å jobbe, dreier livet seg mye rundt måltidene. Hardt arbeid krever påfyll gjennom dagen, og flere steder på riggen finnes det egne pauserom hvor det flere ganger om dagen blir fylt opp med kaker og annet godt. Når det er tid for lunsj, er det av med arbeidsklærne og inn i byssa. Maten er vanligvis av god kvalitet og med et stort og variert utvalg til hvert måltid. På noen rigger organiserer cateringmannskapet temakvelder hvor for eksempel kinesisk eller meksikansk mat kan oppta det meste av dagens meny.

Fritiden offshore

Fasilitetene mannskapet kan bruke i fritiden varierer fra rigg til rigg. De fleste rigger har ”kinoanlegg” med storskjerm, satellitt-TV og utvalg av filmer som oppdateres hver fjortende dag. De fleste har også TV i alle rom. Mange har treningsstudio med badstue, andre har også bordtennis, datamaskiner og PC-spill. Basseng og billiardbord er heller ikke uvanlig.

Hvordan arbeidsdagen vil se ut, vil avhenge stort av hva slags jobb du skal utføre. For å vite mer om de ulike offshoreyrkene, ta en titt på vår offshore yrkesguide.